Museums Vledder
Museums voor Valse Kunst, Moderne Glaskunst en Noord-Nederlandse Kunst


Expositie ‘Verstilde Schoonheid’ met schilderijen van de Drentse kunstenaar Gerard van de Weerd.

Gerard van de Weerd (1952) woont en werkt in Hoogeveen. Hij is opgeleid aan de Minerva Academie in Groningen. Zijn schilderijen zijn heel uiteenlopend van aard, reikend van poëtische landschappen en modellen in interieurs, tot impressies van veemarkten of schippers en veenarbeiders. De selectie van zijn schilderijen in Vledder zal vooral uit het eerste segment komen. Louter schoonheid op doek.

Voor wie wil kennismaken met Gerard van de Weerd bevelen wij zijn website aan (www.gerardvandeweerd.nl). Daar vindt u ook informatie over de boeken die Van de Weerd heeft gepubliceerd.

Expositie is te zien tot 25 september 2018


Extra expositie op de eerste verdieping  "Wie is er bang?" met abstracte kunst uit eigen collectie.

Wie is er bang voor abstracte kunst? Ik, zei de dader die in 1986 het werk Who’s Afraid of red, Yellow and Blue van Barnett Newman met een stanleymes te lijf ging. De mini tentoonstelling ‘Wie is er bang?’ in Museums Vledder probeert wat van die angst weg te nemen.

Tijdens de rondleidingen door de valse kunst in Museums Vledder ontstaat vaak de discussie: wat is kunst? Daarbij gaan veel mensen van de veronderstelling uit dat kunst een afbeelding van iets moet zijn. Dat is niet nodig, een kunstwerk kan ook het ‘ding an sich’ zijn. Je kunt van een landschap genieten, zonder er een overeenkomst met het een of ander in te zoeken. Zo ook met kunst, je kunt een voorwerp waarderen om wat het is, niet om wat het voor moet stellen.

Abstracte kunst is vaak het onderwerp van spot. ‘Dat kan mijn kleine zusje ook’ is een veel gehoorde opmerking. Er zijn zelfs mensen die boos worden of bang, zoals de man die het werk van Newman in het stedelijk kapot maakte. Van spot tot agressie, abstracte kunst roept allerlei negatieve emoties op die niet nodig zijn.

Met de tentoonstelling ‘Wie is er bang?’ wil Museums Vledder een poging doen die negatieve emoties wat te dempen door iets te vertellen over geschiedenis en de achtergronden van de abstracte kunst en te laten zien dat abstracte kunst juist een inspiratie kan zijn.


Op 29 september start de herfstexpositie "Werk van begin tot nu" van glas en keramiek kunstenares Mieke Pontier. Deze expositie is tot 2 januari in Museums Vledder te zien.

Mieke is begonnen als keramist, later (1988) komt daar glas bij en is zij uitgegroeid tot een bekende glaskunstenares. In de loop der tijd heeft ze zowel met alleen glas of alleen met keramiek gewerkt. Veel van haar creaties zijn combinaties van glas en keramiek in 1 werkstuk.
Haar ideeën komen voornamelijk uit de natuur, waar ze zich laat inspireren door de grootsheid van het natuur-krachtenspel, zoals orkanen, zandstormen, aardverschuivingen etc. Door haar reizen over de continenten hebben ook de kennismaking met diverse culturen invloed op haar werk.