Museums Vledder
Museums voor Valse Kunst, Moderne Glaskunst en Noord-Nederlandse Kunst

Drie Museums voor de prijs van één

Valse Botero

Het enige Museum Valse Kunst in de wereld staat hier in Zuidwest Drenthe, in het voormalige gemeentehuis van het fraaie brinkdorp Vledder. Ontstaan door een uit de hand gelopen hobby van Henk en Erna Plenter, met naast de valse kunst ook collecties van moderne glaskust en Noord-Nederlandse Kunst. Het valse kunst gedeelte is het grootst en ook het leukst: de Nachtwacht en de Mona Lisa hangen hier zonder toezicht samen op een zaal. Je mag gerust gaan zitten op de 2 Rietveldstoelen, of de "Denker" van Rodin even aanraken. Verder een opmerkelijke verzameling valse kunst van meestervervalsers Han van Meegeren en Geert Jan Jansen.
Lees verder de ontstaansgeschiedenis van Museums Vledder.

Rietveldstoel

Museum voor Valse Kunst
Is het echt of vals? Die vraag komt voortdurend op als je ronddwaalt tussen de valse kunst. Het begon allemaal met een prachtige Matisse. Niet echt, bleek later, maar een fraaie kopie van een detail van een origineel. Om een vervalsing te herkennen, moet je vaak van goed huize komen. Goede vervalsers weten precies hoe ze oude verfpigmenten kunnen nabootsen en ook worden de werken 'zorgvuldig' verouderd. Tijdens de vermakelijke gratis
rondleidingen vertellen deskundige rondleiders het u allemaal met een knipoog.

Hedendaagse Glaskunst

Glaskunst

 

 

De collectie hedendaagse glaskunst richt zich voornamelijk op Europese glaskunst van na 1945 en is naast de valse kunst in een eigen expositieruimte te bezichtigen. De verzameling is geconcentreerd op werk uit Nederland, Frankrijk, Italië, Polen en de Scandinavische landen.

 

Noord-Nederlandse schilderkunst

Jannes de Vries

De collectie Noord-Nederlandse kunst bevindt zich in de museumbibliotheek, met o.a. werk van: Roessingh, Jannes de Vries, Jan Zondag, Reinhart Dozy en Eugène Charmon (pseudoniem van Jan Worst), Stengelin, Torie, Wiegers.

Naast de vaste collecties, zijn er drie keer per jaar wisselende tentoonstellingen van moderne glaskunst en Noord-Nederlandse schilderkunst in een eigen expositieruimte van Museums Vledder.